Friday, September 21, 2012

Invitation to enter Asian On Air Program~

yeahhhhh another contestt wohooo.. i will surely enter this timme because the last time Korea Tourism Organization have an event, i did not have the chance to enter it because did not have enough time to write and make a video out of it. 

now i am gladly telling u guys about the Contest...

i will enter it and hope u guys can vote me and come and join me together we go to Korea... :D

Thursday, September 13, 2012

Saranghea, Saranghea, Saranghea Korea..

Hey guys.. Let me introduce my self first, my name is Syamim Jannah bt Shaiful Bahari and i'm from Malaysia... I'm 23 years old this year and i and deeply, truly in love with Korea's Culture, the food, the exciting places and the wonderful people there.

First I would like to share with you why do i want to go to Korea, because of the harmonious culture that is very admirable to the Asian countries. There is Gi (Universal Energy) , Heung (Intrinsic sense of joy), Jeong (Attachment, affection & consideration). This is the main sentiment of Korean Culture.

Gi is a universal energy that is widely mentioned in martial arts like taekwondo. It is not just limited to physical energy; it extends into the spiritual state as well, and exists everywhere. It is a sort of sense of connectedness with everything around

The sense of connectedness demonstrated by gi is very well illustrated in the way the Korean people regard mountains. Throughout history, Koreans have aimed to live in harmony with them, rather than regarding the mountains as a massive natural object alienated from human life.

Intrinsic sense of joy, that keeps Koreans a float even in the most difficult times. One only has to witness Korean people singing and dancing at festivals, playing outrageous drinking games. Its fun and i enjoy watching them performing the dance.

The most memorable display of Korean heung was during the Korea-Japan 2002 World Cup. One million people gathered at the center of Seoul wearing red shirts to show their support for their beloved team and this is very amazing how we can gather together and watch their favorite teams.

      Caring for others and putting others before oneself. The jeong portrayed through Korean pop culture is catching the attention and interest of people throughout the world

       Because that I am deeply in love with the Korean culture, me and my best friend have decided to go there and see & experience our self the beautiful places. In February 2012 we have booked out ticket with AirAsia X and we are super duper excited... our dreams have finally came true... we are very thankful to our family because they give us the blessing to visit Korea as we have talked about going there in many times and we tend to save our pocket money.

annyeong Malaysia~ 

Pheewww the 6 hour journey have come to an end as we land at 9 p.m and it was winter the pilot said that it was -3 Celsius.. wowwww it really cold and in my country we never ever have winter and we did not have the experience in such places. luckily we brought our jackets and sweater to keep us warm. We stayed at Bibim Guest House at Hongdae and it was great the people are nice and the owner is very gentle and caring. they always help us to get to the places that we want to go. And if we got lost they will help us. people in Korea is warm and always help foreigners if they have any problem.

        The days in Seoul was fun and amusing because I got the chance to visit this beautiful country. I love sightseeing in Korea and enjoying the foods, museums, palaces and the parks there. In my wish list i always wanted to go to the Teddy Bear Museum in Namsan Towers because I love teddy bears and I was very exited to see the bears and the bears are very cute and adorable. I love it so much and all the bears in that museum is handmade... what??? that is interesting because all of it was handmade. 

three cute little teddy bears!

Bears playing Nanta! OMG~

Teddy Bears and padlock of love..

Namdaemun Market

         Namdeamun market, I super love this place because every shopkeeper are friendly and willingly to give some discounts... yeayyy i was very glad... the ahjumma were very kind and help us a lot in searching for gifts. n also i have a huge crush on PORORO... yaaa! pororo ya... so i buy the doll and it is quite affordable. then we search some t-shirts I Love Korea for my family and friends and its amazing because we 3 pairs of t-shirt for only 10,000won... u can never get that kind of price in my country... we are very delighted with the price given.. then in Insadong there are many international restaurants,cafes, kebabs, fresh fruits, indian food, arabian food and many more. Notice the strawberries that i eat below, it only cost me 5,000 won per pack.. its cheap and very sweet... and also I meet some new Namja Chingu.. he is handsome right? dont be jealous ya girls.. :P
shopping, eating, new friends.

Palace Gyeongbokgung, Gwanghamun Square.

I love history places and we decided to Palace Gyeongbokgung, Gwanghamun Square to learn about the history of Palace Gyeongbokgung, Gwanghamun Square. Indeed we gain lot of information and we know about the history of King Sejong and The palace.  there also reformation of the guards, i thought the soldiers were mannequin but it was a real human in a costume i guess and they did not even move if the general did not say so. they are cool and also smart while wearing the soldiers costume.

peace Yo~ hehe

         Nami Island~ when we talk about Nami Island it is all about the world famous korean drama that deliver such Korean wave all around the wave or as known as Hallyu. The drama's location is at Naminara Republic and it shows the beauty of this place. Just look at the pictures of the trees, the panorama is very beautiful and can mesmerize your eyes. I did not know it was very beautiful before, but looking with my own eyes, i was a little surprise and wonder this place exists. 
winter sonata Deaabak~

Fantastic Foods.
i love them all..

        Saranghea Korea, I have missed you so much and I hope i will win the Asian On Air Program and see you again soon.. i did not have much time last time when i visit you, now if i win this contest i will appreciate the offer and hope we will meet again someday.. 

Million Thanks to Korean Air Southeast Asia because of the event and i hope the Korean Air Southeast Asia will choose me as one of the winner. and good luck to all other participants and hope we can meet in korea.. Fighting.. (^^,)

Keep Calm and Go to Korea. 

Tuesday, May 17, 2011

Sem 3 dah berakhir, new journey starts with intersession May 2011

seperti xpercaya! mcm baru semalam je jejak kan kaki ke UiTM tuk teruskan Degree in Business majoring in Marketing!! yahh! banyak sungguh pengalaman manis and also pahit! ye la
dugaan yg datang n pergi semasa proses pembelajaran n persahabatan juga akan terjalin dengan akrab dgn pertolongan masa n juga attitude masing2!!! baru la kite kenal dunia n also tahu bagaimna perangai org.. ya mmg susah nak kenal hati budi org.. but as u grow older u will sense that u can read peoples mind! haa merepek! hahaha. ye ak mmg dah kenal kebanyakan kawan2 kt kelas tuh... mmg best! rupa nye bdak2 kelas BM2203A ni mmg gempak habis!!! tp gak segelintir yg ak xberapa ngam! tpp xpe as time goes we will get along.. im sure abt it!! heee
mmg lame xhupdate belog.. sebab superb bz with the assigmnts and also bz wit my report bagai! ahh mmg rndu pon nak tlis kt blog ni!! heee... tp sem 3 dah berakhir.. sume penat lelah dah di tunjuk kan n also dh di lepas kan didlm exam... ye mmg kami telah berusaha sgt2 keras ngn effort yg kami telah curah kan kami yakin result kami pasti akan mendapat result yg cemerlang!! ak mengimpikan dekan utk sem ni!! tetapi mgkin xperlu lah untuk ak berangan tinggi sgt! takot juga kecundang kan! malu lak ngn diri sndri nti! :'D biarlah rahsia! haa tbe2 nak rahsia kan! motiff kan! hahaha...

sem ni byk event juga berjalan kan! event malam dinner Marketers n the malam jom ke desa nyer program untuk personal development sem lepas... ye mmg sempoi!! heee.. sgt best yaww!!! thx kepada sume yg terlibat! haha..

*malam jejak kasih program jom ke desa besama2 dak2 insurans n also sambutan bithday class mate!! mmg gempak habisss.. sgt seronok! heee...

*malam dinner D'Marketers yah mlm ni pon mmg gempak tp kan if korg nak taw, mlm dinner ni sume org stress sbb esok ade VIVA MR.. hahaha.. tp yg penting kita enjoy!!

ohhh nak cerita lak pasal minggu exam! aww sangat2 la huru hara.. dengan jadual mcm ape je.. menyakit kan hati n also otak kan! tp kami bersungguh2 dlm meneruskan perjuangan sem 3 ni dgn tabah!!! sume skli ade6 paper ak kena ambil ntuk sem ni!! dgr mcm sikit kan? tp mmg berat sume ni!!! kebanyakan nye 4 jam kredit.. kalau dpt Cmmg jatuh babe pointer... tu yg menakutkan... so kali ni ak nekadd nak belajar bersungguh2 la kan! sbb sampai bila ak nk dok blja sndri2 je wpun xpaham ape2.. mcm bodoh sombong lak kan? ye mmg ak ngaku dulu ak selalu belaja sndri. xde effort nak wat stdy group ke ape kan...sem ni ak dah berubah sket! dh strt stdy in a group. bncg pasal isu2 yg mungkin akn kuar exam kan? mmg efektif sgt.. thxx to all my fren yg terlobat @ xterlibat.. dr sni gak ak dpt ramai kawan baru n dpt jd rapat ngn mereka! ye lah dlm kelas kan ade dlm 48 org lebih xsempat nak berkwan n bermesra dgn sume org.. lebih2 lagi geng2 laki2 mmg xla nak tgor dorg kt kelas! i kan pemalu! di library @ PTAR 2 sume berubah!! kami sume jadi akrab n saling berkerjasama dlm belajar... communicate antara 1 sama lain n yg penting mecapai kata sepakat!!! haa mmg la efektif bljr kt lib, tp n also happening kongs2 idea n also melawak n gelak bersama2.. itu adalah ubat untuk menghilang kan streess or kurangkan stress level! ddk kt lib 7-9 jam dah menjadi rutin harian ku.. walaupon xmasuk lg ape yg nak dibaca, tp dgn bantuan kwn2 sume nye leh mnjdi kenyataan!! haha... :D

*gmbr ni sebelum exam.. yer mmg kami gigih belajar.. sanggup dtg awal pagi untuk melakukan rivisi.. ye lah tkot lupa pula last minite mmg parahh!!! thxx
coz korg bg semangat n also kongsi2 idea!!
* ni pon belajar CB kot! aah di lib bersama kwan2 sekelas! ni pon dlu kt kelas xpernah bertegur sapa! berkat bljr kt lib dpt kwn bru dong! :D

* nMpak x kegighan di situ!! ni pixxa yg sgt x dijangka... sape yg snap ni trimas! haa muka ak mcm tercekik je!! hahaha.. time ni mmg ak tkot giler.. ni subjek HR ak rase!!! mmg paper ni salah satu paper kiler tok sem ni.

* ni adalah mamat skema jawapan.. hhahahhhh
*haa ni geng2 wanita yg melatah kecuali ak la kan! tp dorg ni pon best die.. kelakar n also friendly!! heheheh i heart u guys!!

*yeayy!!! ni pix habis je final! kt DRMM.. yeah habis sudah penyeksaan dua paper dlm 1 hari!! gud bye product n E-comm!! muka2 lega ya amat!! sgt xpercaya dah hbiss final!! sukaa~~ :D
*awat muka alep selenga... ni pon kt lib.. hehehe.. bby gk muka comel sgt!! heee.... best laaa stdy ngn korg!!!

Geng PTAR 2 mmg Meletops n Syokk sgt2!!! :D

ini lah rupa dak2 kelas aku! ni pon xcukup lg quota lgi!! ade lg xmasok dlm pic ni!! bersama En Kamal tersyg!! :D

yahhh habis dah sem 3.. intersesi pula bermula! aiyakk!!! mim mila radin!! kita kena berusaha kerasss!!! ya untuk masa depan bersama.. kita sume kena buktikan kita boleh!! :D amin!!!

Tuesday, February 1, 2011

happy hoholidays!!

wahhh cuti sem break kn sedang berjalan! so kami sefamily serta nenek n tokwan ingin ke Port Dickson! lama doe xpergi sana..dulu mase muda2 je pergi. tu pon dgn family abah~ time tu awin mcm xlahir lg jer. xpon die umur setahun dua cmtu lah!!! so esok hri jadi die n we all rncg nak wat birthday party die kt saana~~~ hoyeh2!! hehehehe... seronoks kan? terbaik wokK! :)

k la gtg. kena siap2 nti mak mara! :) winkwink!!! lambat dh ni smpat lg nak post blog!!!

ohh assigmnt bnyk lg xsiap! apa la nasib!
hamstr pon tgl kt kolej u allss!! jgn lah mati ye syg kuh!

Monday, January 31, 2011

Entry Rojak!

rawwrr!!! rojak merojak la today!! ah bnyk sgt kenangan x diabdikan dlm belog ni memandang kan diri ni malas nak hupdate satu2 so sy akn hupdate secara rambang mata nye.. main hupdate je sesuka hati ku! heeee.. harap anda yg sudi membaca xpening kpla ye! n harap bersabar! mgkin entry ni pnjg sedikit... heeee

today as at 31 of january, kamek segroup kena wat survey! ohhh sgt lah teribble!! kami sumua mcm malu2 ayam saja nak dekat sama org! ala, mana boleh kan mcm tu.. budak marketing kena ringan mulut, ade personaliti yg baik n also PR kena lah baik n menawan! baju pon kena pakai sopan menyopan! menyampah! btw, sopan kah aku harini!? boleh la tahan! hehee... senang cte td kami sume berpakaian sopan, berpewatakan menarik, mudah tersenyum smbil menampak kan gigi ( sib bek org xkate kte gile kan), then mata kena bertentangan ngn responden n also jgn la jeling menjeling x elok la kan? xmanis bak kata org lelama! heeee kami mmbuat survey ttg young muslimah's perspective towards!!! yah tmpt yg kami pergi sgt2 lah strategik kan tmpt ni mmg khusus tok wanita2 n remaja2 yg mengingin kan berpenampilan baru serta ingin menTRY fashion2 hijab n shawl yg terbaru n terhangat dipasaaran.. kedai lain xjual lg taw jgn marah.. haha.. cube korg teka kat mana we all pergi tok war survey???.....
dh dpt jwapan ke? heee.. xpe lah ak gtaw, kami g sogo n also Jln TAR, ya Allah mmg ramai org rupa nye!!! huh terkejut beruk tgok ramai tol manusia! tnye kt kwn2 apsal ramai sgt! alhamdulillah! mudahla kerja kami nmpk nye kan!! hee tp disebab kan ade isu malu n etc sprti di perkata kan di atas, so kami xcapai sgt lah target kami lg.. kena bua sebanyak 200 survey di bahagikan kepada 5 org ahli kumpulan, seorg mndapat 40 helai survey form or questionnare! yerrr mmg lah 40 mcm sikit1! tp maw la terkincit nak wat sume tuh! kena buat btol2! heeee... gogogo geng! hehehehe

eh pasal makan pulak nk crita!!! eh makan sakan kami hri ni!! amboi xhingat duniA!! sampai3 je kt sogo dh mngadu lapar, kesian kt kak El menahan kelaparan, kecil saje bdan tp mkn bnyk hehehe.. jeles ak... nak jd kecil juga.. weekkk hukhuk.. hehehe... phm2 la food court kt tgkt 6. kena la menapak nek eskelator tuh kan! eh pening lak mcm nek roller coaster.. haha yela pusing2 kan pastu cari JOhhny nak makan steamboat =p~ tp malang nye sik ada pulak dlm sogo.. so kami pon trus ke LG kot menaiki lif cpt sket, hehehhe.. so we all decide nak makan nandoss!!! huh!!! heaven!!! ak mmg suka nndos!!
ni ak pnye favorite part!!!! sodap mak aih!!

nandosss nokkk!!!

hehehe... pas mkn bru mula kan adventure cari mangsa nak isi borang survey kamI!!! hehehe.. habit ak kan bila nak wat survey, ak akn tgok muka bakal responden yg akn isi form ak ni! yelah kan kena la tgok muka, leh beri kerjasama ke tak, bz ke x.. so ak xde la tgok sgt tdung2 kt jln tar tu walaupon dlm hati ni membuak2 nak beli tdung tp sabaar je la kan... pas dh puas mncari responden kami pon berenti n cadang nak balik ke sogo semula.. ahh xleh jd la cmni! ak kena beli sumthing gk! jauh beb dtg cni! xkn nak tgok je. xde keja ak nak wat tu sume kan.. sia2 jerr.. so ak pon dgn hati yg terbuka jalan2 lg ngn mla cari tdung2 untuk dibeli! yeah akhirnye ak dpt 7 helai shawl! huhui!! bnyk kan? tu la godaan mata n wang pon habis... n also beli 1 pasang kain bercorak polka2 warne kelabu.. mmg xcaye je beli kn? hehe. xpe best3! bila nak pakai tah hahah lpas raye cina nak pakai! hahahah gigih kan sbb ak dh hntr tailor td!! hahahah pas dh letih, ah g lepak kt sogo lah!!! jam pon dh menunjukkan pukul 4 lebih ahh teatime kt secret masih bejalan lagi!! so me n mila n also our group heading towards Secret recipe! yeahh makan kek! suka2. ak mkn indulgence wei! hah heaven in earth.. yeke? yekot hahaa n also tea yg sgt sedap!!

me n mila so sweet nyah!! BFF!!! muahhhxx!!!

milaaa muka mnk penampar ke?? hahaha

ni mmg dh patot kena tmpr!

dye muka cam mati laki je!! el suka hati knyg mkn nandos, makan spag bolo lg!

mim kau igt comel ke buat cmtu? grrr!!! :3

hamboii mila posing nak maut sajep!!!

lpas habis makan! balik la doe!! ape lgi!! naek lg komuter.. haishh sesak2 lah. nsib bek xde org nak wat drama pengsan2 dlm tren!! hahahahah.... balik rumah ape lg bergaya depan cermin bersama adik2 la gayakan tdung baru!! hehee... they like it. ape lg share lah kan! hehehe.... best la ade adik pompuan.. leh kongsi2 tdung bagai! hehehe

td malam g hntr baju kt tailor ah best2 pas raye cino dpt la merasa pakai baju baru. then kami trus menuju ke shah alam, wok makan lg rupe nyerr... subway lak coz ade cupon! so dpt la free.. hehehe... then tgok tk baskin robbin ade org pnjg2 beratur! apakah? kami check it out oh 31st rupenye! ak pon trus sambar 1 pint(350gm) strawberry cheesecake!! ahh sodap mak hayaM! aiman belanje!! thx adik! ehehhe.. suka2 tp hrini je maw beratus duit ak lesap! xpee!! bukan selalu!! kadang2 sajeppp!!! yeahh!!!!

bila la nak kurus cmni!!! tepuk perut tnye lah selera..hahhahahah!!!! :)) double chin! hahahha
xoxo!! muahhxx!!

Friday, January 28, 2011

Wahhhh layout Baru!!!

sukaaa sgt2 weyh!!!! yelah dulu layout ak cabuk giler kan.. skng ni cam wah semangat nak buka blog n hupdate.. yelah sbnr nyer nak ber terima kasih bnyk2 pada Idzyan @ anne swift kerana telah mngajar ak tok mengedit blog tok nmpk superb kemas! tp blog kamu lg kemas la nok!!! xleh lawan lg!! bnyk nak kena belajarr!! nanti lah yeee ak dtg menuntut kat bilik kau!! heee... i like!! :)

Saturday, January 1, 2011

eksaited terlebih hoyehh!!!

eksaited terlampau!!!

hoyeh di sebabkan ak suka kaler biru, entry ak kali ini akan berwarna biru lah tulisan nyer!! boleh x mcm tu?? kelas dik nun!! hahaha...
ak dah semester g weyh! hurmm agk eksaited la nak cte kt korg kan.. maklum lah dh masuk second year.. hoho.. jgn berlagak sgt ye mim.. heheh.. insyAllah i will give everything that will give me success for this semester...
it is surely tough yah.. serius ak ckp kt korg2 yg baca ni n maybe xamik ape yg ak amek... ho.ho.ho liao maa... mmg pk balik mcm2 lec nak dr kami srgala bagai benda pelik2 n sebelum ni xpernah kami buat.. yah tu la di panggil cabaran!!! challenge accepted!! haha..
ak paling takot sekali pasal MKT 537, marketing research! wohh mmg tough giler nak mati n lecturer sgt strict.. yayah i noe mmg korg ckp tu sume ayat cliche n also alasan yg ak bgi! haha.. ape ade hal kan? aite?
semester ni ramai gk la lecturer mtk kami cari article2 yg berkaitan dgn subjek, spt, consumer behavior pon kena cari article but only artcle that have problem in malaysia. skng ni kami kena selalu alert n baca news paper tok tahu semua maklumat terkini n info2 yg boleh di guna pakai.. n human resource pon sama dok mntk article berkaitan isu2 perkerja or isu2 keselamatan perkerja di tmpt kerja di malaysia.. n kena buat summary n also kena hntar by this month!!
kena mula berkerja lah kan! xboleh la nak ddk diam tgu kwan2 laen buat sume baru kta nak gerak.. time will never wait for us... tu je yg ak kena bare in mind!!! resolution ak nak jd antara yg terbaik n nak perbaiki sedikit demi sedikit ke arah kebaikan n utk masa depan juga, kan,kan,kan?? (sila angguk) hahaha...
mereka i mean the lecturers nak kta ni prepared sebenar nye n nak kte sume alert ape yg terjadi kat luar sane.. ape yg ade n ape yg xdde.. kte kena taw sume tuh!! as a marketers kan kte perlu tahu ape yg org sekeliling kta or what our group of target market need and want!!!
btw, td dlm kelas HRM or known as human resource kan, biasa la mgu pertama ni kan, lec kasi mukadimah dah